14 Nisan 2014 Pazartesi

Denizaltı canlılarındaki muhteşem kamuflaj


Denizaltı canlılarındaki muhteşem kamuflaj
Allah denizaltında muhteşem bir dünya yaratmış.

Metrelerce derinlikte, kapkaranlık suların içinde yaratılmış olan muhteşem bir dünya var. Bu muhteşem dünyanın içinde çok büyük bir akılla ve sanatla yaratılmış hayvanlar var. Karidesler,balıklar, süngerler, deniz yıldızları, yengeçler… Üstelik bu hayvanlarda savunma sistemi olarak insanı hayrete düşüren bir de kamuflaj sanatı var.
Bildiğiniz gibi hayvanlar hayatta kalabilmek için birtakım davranışlarda bulunarak yiyecek elde ederken, aynı zamanda kendilerini de düşmanlarına karşı korurlar. Her hayvan beslenmek için ihtiyaç duyduğu avlanma ve beslenme sistemine sahiptir, en küçüğünden en vahşi gözükenine kadar hepsi farklı yöntemlerle yiyeceklerine ulaşırlar. Aynı şekilde, kendilerini korumak amacıyla da belirli özellikler taşırlar.
Böylelikle, doğada herhangi bir aksaklık olmadan, sadece düzenli işlemekte olan bir sistem çalışmaya devam eder. Buda bize tüm canlıların, adeta programlanmış bir makine gibi mükemmel bir şekilde tasarlandığını gösterir.
Hayvanların hayatlarını sürdürebilmek için sahip olduğu özelliklerin biri de, kendilerini gizleme sanatı ise kamuflajdır. Hayvanlar iki sebepten dolayı kendilerini gizleme ihtiyacı duyarlar. Bunlardan biri av konumunda iken, diğeri de avcı iken. Kamuflajı diğer yöntemlerden ayıran en önemli özellik ise, son derece büyük bir akıl, beceri, estetik ve uyum içermesidir. Şöyle ki, bir hayvanın düşmanlarından kurtulabilmek için kaçması yada avını yakalamak için kovalaması da, planlı bir hareket olmasına rağmen doğal yani içgüdüsel gözükebilir. Ancak, o hayvan, amacını gerçekleştirmek için bir yerlere saklanıyorsa, artık bu davranışın doğal bir hareket olmadığını hemen anlarız. Kaldı ki, amacına ulaşmak için saklanırken çevresine müthiş bir uyum da gösteriyorsa, bunun akıl dolu, bilinçli bir tasarım olduğuna emin oluruz.
Başlı başına akıl ve sanat gösterisi olan kamuflaj, aynı zamanda bir savaş stratejisidir. İnsanlar tarih boyunca bu yöntemle kendilerini ve teçhizatlarını gizleyerek düşmana karşı başarı sağlamıştır. Bu savaş taktiği, akıl kullanmanın yanında eğitim, beceri ve yaratıcılık da gerektirir. Dolayısıyla, her insanın kolaylıkla becerebileceği bir şey değildir. Oysaki, hayvanlar bulundukları ortamdan kesinlikle ayırt edilemeyecek şekilde bu işi başarırlar. Üstelik, insanlarla kıyaslanmayacak şekilde, vücutlarının rengini veya şeklini değiştirerek, bazen de sadece uygun pozisyonda durarak bulundukları ortama uyum sağlarlar. Böylece Allah’ın muhteşem aklını ve sanatını yansıtırlar. Hiçbir hayvan kamuflaj sanatını kendi kendine yapamaz,evrimle elde edemez. Tüm canlılar bu yöntemleri Allah’ın ilhamıyla yaparlar.
De ki: “Siz, Allah’ın dışında taptığınız ortaklarınızı gördünüz mü? Bana haber verin; yerden neyi yaratmışlardır? Ya da onların göklerde bir ortaklığı mı var? Yoksa Biz onlara bir kitap vermişiz de onlar bundan (dolayı) apaçık bir belge üzerinde midirler? Hayır, zulmedenler, birbirlerine aldatmadan başkasını vadetmiyorlar. (Fatır Suresi, 40)
denizalti_kamuflaj denizalti_kamuflaj1 denizalti_kamuflaj2 denizalti_kamuflaj3 denizalti_kamuflaj4 denizalti_kamuflaj5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder