15 Nisan 2014 Salı

Derin derin düşünen, Rabbimizin ayetlerini görenlerden misin? 3


Derin derin düşünen, Rabbimizin ayetlerini görenlerden misin? 3
Düşünen insan yeryüzünün her yerinin Allah'ın ayetleriyle kaplı olduğunu görür.

Evrendeki her şeyin belirli bir ölçüyle yaratıldığını ve tüm evrende kusursuz bir dengenin olduğunu, düşündünüz mü? Veya şu an ayağınızı bastığınız yerkürenin, saatte 1670 kilometre hızla hareket ettiğini… Rabbimiz kâinatı müthiş bir düzenle yaratmış, uçsuz bucaksız uzayda olağanüstü bir sanat sergilemiştir.
Dünyanın ve uçsuz bucaksız evreninyaratılışını düşünen insan, tüm evrendeki ihtişamı ve kusursuz dengeyi daha iyi anlar. İnsan uzayın sonsuz boşluğunda asılı duran küçücük bir kürenin üzerinde yaşar. Üstelik bu küre her an uzaydan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadır. İnsanın bu tehlikelere karşı alabileceği hiçbir önlem yoktur. Örneğin milyonlarca ton ağırlığındaki göktaşları uzayda başıboş dolaşmaktadır. Bunların herhangi biri dünyaya çarpıp canlıların yaşamına zarar verebilir. Dünyayı tehdit eden bir başka tehlike kaynağı da güneşte meydana gelen patlamalardır. Güneşteki patlamalar artabilir. Ve dünyaya gelen zararlı ışınların oranı yoğunlaşabilir. Yalnızca gökyüzünde değil yeryüzünde de insan yaşamını tehdit eden birçok tehlike vardır.
Yer kabuğunun biraz altı, mağma dediğimiz çok sıcak bir “ateş tabakası”yla kaplıdır. Ve yer kabuğu son derece incedir. Bu yüzden, her an bir yanardağ patlamasıyla bu lavlar yeryüzüne çıkabilir. Ya da yerkabuğunda meydana gelecek bir kırılma büyük bir depreme neden olabilir. İnsan, her an bu gibi tehlikelerle birlikte yaşadığını hiç unutmamalıdır.Dünyamız, bu olası tehlikelerden çok hassas dengeler sayesinde korunmaktadır. Bu gerçekleri düşünen insan anlar ki, dünya üzerindeki tüm canlılar, Allah’ın dilemesiyle ve O’nun yarattığı kusursuz bir denge sayesinde yaşamaktadır.
dusunmek 3
Derin derin düşünen, Rabbimizin ayetlerini görenlerden misin?
Uzay boşluğu ise alıştığımız yaşam biçiminden tamamen farklıdır. Şu anda oturduğunuz yerin 560 km yukarısında güneşteki patlamalardan kaynaklanan ve hızı saatte 100 binlerce kilometreyi bulan radyasyon fırtınaları gerçekleşiyor. Bir de uçsuz bucaksız uzay boşluğundaki kendi konumunuzu düşünün.Bunun için ilk olarak dünyadaki uzaklık kavramıyla, evrendeki uzaklıkları kıyaslayalım.
dusunmek 5
Derin derin düşünen, Rabbimizin ayetlerini görenlerden misin?
Evrende en yakın iki yıldız arasında 30 trilyon km uzaklık vardır. Gökyüzünde parıldayan yıldızların en yakını ise sizden 500 trilyon km uzaklıktadır. Bir de kendi galaksimizin içindeki yerimize bir bakalım. Samanyolu Galaksisi içinde yaklaşık 250 milyar yıldız barındırır. Bu 250 milyar yıldızdan sadece bir tanesi, bizim Güneşimizdir. Güneş’in etrafında 9 ayrı gezegen büyük bir uyum içinde dönerler. 12 milyar km2’den geniş bir alanı kaplayan Güneş sistemi içinde, Dünyamız çok küçük bir yer tutar.
dusunmek 4
Derin derin düşünen, Rabbimizin ayetlerini görenlerden misin?
Uzayda her an devam eden hareketlilik ise daha da dikkat çekicidir. Dünya saatte 1670 km hızla kendi çevresinde döner. Aynı anda kendisinden 103 kat büyük olan Güneşin çevresinde de tam dönüş yapar. Bu sırada Dünyanın hızı saatte 108 bin km.dir. Yani silahtan çıkan bir merminin hızının yaklaşık altmış katı…Dünya aynı zamanda Güneşle birlikte saniyede 200 km. hızla Vega yıldızına doğru hareket eder. Bu da, saatte 720.000 km gibi olağanüstü bir hız demektir. Bu sırada galaksimiz de hareket halindedir. Her an yapmakta olduğumuz bu kapsamlı yolculuktan bizim haberimiz bile olmaz. Allah’ın kurmuş olduğu kusursuz dengeler sayesinde bu seyahati hiç hissetmeyiz.
Şu an burada konuşurken hiçbir sarsılma olmuyor. Parkta otururken ya da yolda giderken dünyanın döndüğünü hiçbirimiz anlamıyoruz… Ama dünyamız uzayda dev kütlesiyle saniyede 200 km. gibi muazzam bir hızla yol alıyor, ama Rabbimizin şefkatinden ve merhametinden hiçbir insan bunu hissetmiyor.
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O’nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. (Nahl Suresi, 12)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder