12 Nisan 2014 Cumartesi

Kuran’da adı geçen bir hayvan: Çekirge


Kuran’da adı geçen bir hayvan: Çekirge
Çekirgenin üzerindeki rengarenk kabuğu müthiş renklerle donatılmış.

Bunun üzerine, ayrı ayrı mucizeler (ayetler) olarak üzerlerine tufan, çekirge, buğday güvesi, kurbağave kan musallat kıldık. Yine büyüklük tasladılar ve suçlu-günahkâr bir kavim oldular. (Araf Suresi, 133)
Gözleri ‘zillet ve dehşetten düşmüş olarak’, sanki‘yayılan’ çekirgeler gibi kabirlerinden çıkarlar. (Kamer Suresi, 7)
Gerçekten de çekirge yavruları aynı ayette bildirildiği gibi toprağın içindeki yumurtadan çıkıp etrafa yayılıyorlar,  Kuran’da da kabirlerinden çıkan sanki yayılan çekirgeler ifadesi kullanılmıştır.
Çekirgeler görünüşlerindeki muhteşem detaylarla Allah’ın yaratıştaki sanatını yansıtırlar. Ayrıca son derece ilginç özelliklere sahiptirler. Bunlardan bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çekirgeler çok gürültücü böceklerdir. Yakın akrabaları cırcırböcekleriyle birlikte tür sayıları 10 bini aşar.Renkleri genellikle yeşil ya da kahverengimsidir. Çekirgelerin üç çift bacağı vardır. Arka bacakları sıçramaya çok elverişlidir. Bazıları bir kerede 1 metre sıçrayabilir. Çoğu arka bacaklarını kanatlarına sürterek ses çıkarır. Cırcırböcekleri ise ses çıkarmak için kanatlarını birbirine sürter. Genellikle erkeklerin çıkardığı bu sesler dişilerin dikkatini çekmeye yarar. Göçmen çekirgeler bazen büyük sürüler oluşturur ve tarım ürünlerine zarar verir.
Çekirgelerin ağzı sağlı ve sollu olmak üzere 2 çengelli kıskaççıktan oluşur. Bitkilerin ve tahılların taze yapraklarını ve tanelerini yerler bu kıskaçlar ile yerler. Çekirgeler bazen ekili alanları istila edip onlara ciddi zararlar verirler.
Çekirgeler üremek ve çoğalmak için yeşil alanlara yumurta bırakırlar. Yumurtalar bahar mevsiminde açılır ve sürü halinde çayırlara ve alanlara saldırırlar. Çekirgenin boyu türüne göre birkaç mm.den tutunda 18 cm kadar olabilir. Bu özellik çekirgenin yaşadığı alana ve gıda kaynağına bağlı olarak değişir.
Çekirgeler farklı renklerde olabilirler kendilerini gizlemek için yaşadıkları ortamın rengini alırlar. Her renk ve yapıda çekirgeye rastlamak mümkündür. Çekirgeler tek başlarına yaşamazlar toplu halde yaşamayı seven canlılardır. Çok eski devirlerden beri insanlar bu böcekler ile alakalı farklı mücadele şekilleri geliştirmiş ancak tam olarak başarılı olamamışlardır. Çekirgeler bitkiyle  beslenirler. Besinlerinde tamamen taze bitki yapraklarını ve bitki tomurcuklarını kullanırlar.
cekirge-2
Kuran’da adı geçen bir hayvan: Çekirge
Çayırlarda bulunan çekirgelerin vücudu ile kır bir bölgede ki bir çekirgenin vücudu hiçbir zaman aynı değildir. Çekirgelerin başucunda iki tane anteni vardır. Bu antenler ile besinlerin yerini rahatlıkla bulurlar. Çekirgeler bazen bulundukları ortamda ayaklarını kanatçıklarına sürterek çok farklı sesler çıkarırlar. Çekirgeler bu sesler ile aralarında iletişim kurarlar. Çekirgelerin ağzı içinde keskin iki tane kıskacı vardır. Çekirgeler bu kıskaçlar ile taze bitkilerin bölümlerini kemirerek beslenirler. Çekirgeler gıda  olarak tamamen bitkilerle beslenirler. Bitkilerin ve yeşilliklerin bol olduğu yerlerde daha çok bulunurlar.
cekirge-3
Kuran’da adı geçen bir hayvan: Çekirge
Çekirgeler bazen toplu halde ekinlere ve yeşilliklere hücum ederler. Bu nedenle çiftçiler çekirgeleri sevmezler. Çekirgeler üremek  için çok sayıda yumurta bırakırlar. İlk yağmurlardan hemen sonra yumurtalar çatlar ve yavru çekirgeler sürü halinde beslenmek için yeşilliklere hücum ederler. Çekirgeler uzak mesafelere uçarak giderler. Bu esnada gökyüzünde siyah bulut halinde gökyüzünü kapladıkları görülür. Çekirge sürüsü karşısında insan gerçekten de çok aciz kalır. Allah sonsuz ilim ve kudret sahibidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder