14 Nisan 2014 Pazartesi

Mısır’da Mursi yerine gelen Mansur Hristiyan kimliği ile tanınıyor!


Mısır’da Mursi yerine gelen Mansur Hristiyan kimliği ile tanınıyor!
Amerika Mansur ile birlikte bir 30 yılı daha garantimeye hedefliyor olabilir...

Mısır'da Genelkurmay Başkanı El Sisi'nin yaptığı darbe sonrasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Adil Mansur, Muhammed Mursi'nin yerine geçirildi. Adil Mansur Hristiyan kimliği ile tanınıyor.
Mısır'da dün yapılan askeri darbe sonrasında ordu tarafından geçici cumhurbaşkanlığına getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adil Mansur, ülke tarihinde bu göreve getirilen ikinci kişi oldu. Adil Mansur Hristiyan kimliği ile tanınıyor.
Mansur hakkında kısa bir bilgi verirsek, 1984'te Danıştay'a müsteşar olarak atandı ve 1992'ye kadar çalıştı. 1983-1990 yılları arasında Suudi Arabistan'a Ticaret Bakanlığı Hukuk Müsteşarı olarak tayin edilen Muhammed Mansur, 1990-1992 yıllarında Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.1992'de Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak atanarak, başkan olarak seçilene dek bu görevini yürüten Mansur, 19 Mayıs 2013'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun onayıyla başkan seçildi.
Adli Mansur, eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat'ın, suikasta uğramasının ardından dönemin Meclis Başkanı Sufi Ebu Talib'ten sonra cumhurbaşkanlığı katında önemli bir görev yaptı.Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici cumhurbaşkanı atandığını açıkladı.
Şimdi Mısır’da askeri cunta Müslüman Kardeşlerin liderlerini tutuklatıyor, Mursi’yi de firar suçlamasıyla yargılamaya kalkıyor. Ülkede gece çıkan çatışmalarda 14 kişi öldü, 340 kişi yaralandı. Ordu, Müslüman Kardeşler yanlısı 3 televizyon kanalını kapattı, tutuklama kampanyası başlattı. El Cezire televizyonu temsilciliğine de operasyon düzenlendi, ancak yayınları kesilmedi.
Adli Mansur şu anda ard arda tarihi hatalar yapıyor, attığı her baskı adımında kendi kuyusunu biraz daha kazıyor. Mısır artık başında diktatör görmek istemiyor, demokrasi, özgürlük ve eşitlik izliyor. 30 yıldan fazla bir süre Hüsnü Mübarek rejimiyle ezilen ve Mursi’de aradığını bulamayan Mısırlılar böyle giderse Mansur’u da kısa sürede o koltuktan indirecek gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder