8 Nisan 2014 Salı

Ömrü tükenen alyuvarlara ne olur?


Ömrü tükenen alyuvarlara ne olur?
Alyuvarlar sahip oldukları tüm özellikler ile Allah’ın sonsuz akıl dolu yaratmasını kanıtlayan delillerden birisidir. Kan içindeki serüvenleri 120. güne yaklaşırken alyuvarların yaşam sistemleri giderek daha az aktif duruma gelir.
Yaşamı sona eren alyuvarlara ne olur biliyor musunuz ?Sonunda yaşamı sona eren alyuvarlar, vücudun birçok bölgesinde özellikle karaciğer, dalak ve kemik iliğindeki makrofajhücreler tarafından parçalanırlar. Bu parçalanma sırasında alyuvar hücresinde bulunanhemoglobin serbest kalır.
Sonraki birkaç saat içinde makrofajlar hemoglobinden demiri ayıklar ve bunu kanda taşıyarak ya yeni alyuvar yapımı için kemik iliğine ya da daha sonra kullanılmak üzere karaciğer ve diğer dokulardaki demir depolarına götürürler. Hemoglobin molekülünün geri kalanı ise makrofajlar tarafından bir safra pigmentine dönüştürülür.
Sonuç: Parçalanan hücrenin hiçbir parçası boşa gitmeden vücudun çeşitli bölgeleri için tekrar kullanılmak üzere depolanır.
Alyuvarlar ile ilgili bilinmesi gereken birkaç bilgiye değinirsek:
Alyuvarlar kanın içinde bulunan ve hemoglobini taşıyan cisimciklerdir.
Görevleri: Akciğerden aldıkları oksijeni hücrelere götürmektir.
Alyuvarlar taşıdıkları hemoglobin fazlalığı oranında vücuda faydalı olurlar.
1 milimetreküp kanda à 4-5 milyon alyuvar bulunur.
100 santimetreküp kandaà 15 gram hemoglobin vardır.
Alyuvarların % 60 ı su, % 40 ı katı maddelerden yapılmıştır ki, bu sonuncunun büyük kısmını hemoglobin teşkil eder.
Alyuvarlarda bulunan aglütinojen (Agglutinogen) adlı madde kan gruplarını meydana getirir.
Aşırı çalışma, heyecan ve yaralanmaya sebep olan sarsıntılar alyuvarların artmasına yol açar, 1 milimetre kübdeki alyuvar sayısı 5 milyona kadar çıkar. Alyuvarların artması taşıdıkları oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Deniz seviyesinden çok yüksek yerlerde de alyuvar sayısı milimetre küpte 8 milyona, hatta bazı durumlarda 10 milyona kadar çıkar. O zaman kan yapışkan bir hal alır, iyi oksijen almadığı için de rengi maviye çalar. Bu gibi hallerde ellerin, yüzün morarması bundandır.
Vücudumuz her bir parçası tüm görevlerini eksiksiz yerine getirirken insanın bundan haberi bile yoktur, kuşkusuz bu Allah’ın bizlere lütfudur. Bütün bu işleri kendimiz yapmaya kalksak, kendimiz düzenlemeye kalksak asla buna güç yetiremezdik...
Sonra o su damlasını bir alak (embriyo) olarak yarattık; ardından o alak'ı (hücre topluluğu) bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne Yücedir. (Mü'minun Suresi, 14)
Kaynak: www.populerbilgi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder