12 Nisan 2014 Cumartesi

Tarihteki en ibretlik helak: Pompei


Tarihteki en ibretlik helak: Pompei
Pompei halkı üzerine çöken azaptan hiçbir yere kaçamadı...


Sahip oldukları imkanlar nedeniyle şımaran ve hemen ardından yıkıma uğrayan insanların en ibretlik olanlarından biri de Pompei halkıdır. Tarihçilere göre bundan 2000 yıl önce Vezüv’ün yamaçları bağlarla örtülüydü. Pompei de bu yamaçlarla deniz arasında kurulmuş ve genellikle zengin Romalıların tercih ettiği bir şehirdi. Pompei’de sefahat ve sapkınlık üzerine kurulu bir yaşam hakimdi. Tarihin en ünlü yanardağ patlamalarından biri Pompei halkını yeryüzünden sildi.
 
Bugün insanlar Pompei halkının kurduğu ihtişamlı şehrin kalıntıları arasında geziyor, onların dolaştığı caddelerde dolaşıyor, resimlerle dolu duvalarını, taştan ihtişamlı sütunlarını ve heykellerini seyrediyorlar.
 
Biz, onlardan önce nice insan nesillerini yıkıma uğrattık; (şimdiyse) onlardan hiçbirini hissediyor veya onların fısıltılarını duyuyor musun? (Meryem Suresi, 98)
 
Pompei’nin böyle bir felaketle yeryüzünden silinmesinde elbette ders çıkarılabilecek bir yön vardı. Tarihi kayıtlar, şehrin yok olmadan önce tam bir sefahat ve sapkınlık merkezi olduğunu gösteriyor. Şehrin en belirgin özelliği ise, fuhuşun çok yaygın olmasıydı. Pompei faciası öyle ani olmuştu ki, Vezüv’ün lavları bir anda tüm kenti haritadan sildi. Olayın en ilginç yanı ise, kentin günlük yaşantısı içinde, Vezüv’ün korkunç patlamasına rağmen, kimsenin kaçamaması ve adeta büyülenerek felaketin farkına bile varamamış olmasıydı. Yemek yiyen bir aile, sofradaki halleriyle aynen taşlaşmıştı. Fuhuş yaparken sayısız taşlaşmış çift bulunmuştu. Pompei kavmi arasındaki sapkınlığın boyutu öyle noktalara varmıştı ki, bu çiftler arasında, aynı cinsten olanlar, küçük erkek ve kız çocukları da vardı. Pompei kalıntılarından çıkarılan taşlaşmış insan cesetlerinin, bazılarının yüzleri hiç bozulmadan kalmıştı. Cesetlerin yüzlerinde ise şaşkınlık ifadelerini görmek mümkündür. İşte facianın en dikkat çekici yönü buradadır. Nasıl olmuş da binlerce insan hiçbir şey görmeden ve duymadan, adeta ölümün gelip kendilerini yakalamasını beklemişlerdir?
 
Kuşkusuz Pompei’de yaşananlardan herkesin ibret alması lazım, bir kavim çok ani bir şekilde yeryüzünden silindi. Burayı gezen insanların gerçekten durup düşünmeleri ve olayların hikmetini kavramaları lazım diye düşünüyorum.
 
“(Onlara) Yalnızca bir tek çığlık (yetti); anında sönüverdiler.” (Yasin Suresi, 29)
 
Anında (yurtlarının) üstünü altına çevirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş taş yağdırdık. (Hicr Suresi, 74)
 
“Çünkü Biz onların üzerine bir tek çığlık gönderdik. Böylece onlar, ağıldaki çalı-çırpı olan kuru ot gibi oluverdiler.” (Kamer Suresi, 31)
 
İşte Pompei Halkının Uğradığı Gazabın Görüntüleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder