8 Nisan 2014 Salı

Vibrio fischeri adlı bir bakteri türü nasıl zeki davranışlar sergiliyor?


Vibrio fischeri adlı bir bakteri türü nasıl zeki davranışlar sergiliyor?
Vibrio fischeri adlı bakteri mürekkep balığını mavi renge dönüştürerek kamufle olmasını sağlıyor.

Kainatın tesadüfler zinciri ile oluştuğunu ısrarla öne süren evrimciler tek bir hücredeki, Dna’daki, gözle görülemeyen küçücük birvirüste ya da bakterideki indirgenemez kompleksliği gördüklerinde şaşıp kalıyorlar. Aslında birbirleriyle mükemmel uyum içinde olan bu kompleks yapıların tesadüfen oluşamayacağını kendileri de biliyorlar ama itiraf edemiyorlar. Vibrio fischeri adlı bir bakteri türü bakın nasıl zeki davranışlar sergiliyor:
Vibrio fischeri adlı bakteri türü, bir molekül üreterek bunu çevresine salgılar. Bu molekül ortamda yeterince yüksek yoğunluğa ulaşırsa Vibrio harveyi hücrelerinde kimyasal bir tepkime olur ve bakteri solgun mavi bir ışık vererek parlamaya başlar.Bu ışıma bakterinin sayısı ile ilgilidir. Bu nedenle bakteriler ışımanın olacağı sayıya ulaşana dek çoğalarak kendi sayılarını belirlerler. Bu ışıma bakteriye belki doğrudan bir fayda sağlamaz ama Hawaii’deki bir tür mürekkep balığı ile kurduğu ortak yaşam için gereklidir. Çünkü bakteriler bu canlının içinde koloniler halinde yaşarlar. Mürekkep balığı bakterilere güvenle yaşayıp çoğalabilecekleri bir ortam sağlar, bakteriler de ışıma yaparak mürekkep balığının denizin derinliklerinde kamufle olmasına yardım eder.
Vibrio fischeri adlı bakteri bir canlı ile beraber yaşamanın kendisine fayda getireceğini adeta “düşünmekte” bunun için uygun bir canlı “seçmekte” ve gerektiğinde onun “yapısında değişiklikler yapması sağlayarak” bedeninde konaklamaktadır. Aynı zamanda barındığı bu canlıları korumakta, onlara çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bir mürekkepbalığı için sahip olduğu ışık ile tehlikelerden korunması elbette büyük bir kazançtır. Bunu “dikkate alan” bakteriler bu fırsatı değerlendirir ve kendilerine bir ev edinirler. Açıktır ki bu küçük, ama şuur sergileyen canlı da kendisini meydana getiren, yani kendisini yaratan Allah’ın üstün aklının ve gücünün delillerinden biridir.

Cover image expansion


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder