2 Eylül 2013 Pazartesi

Sonunda yıllardır esir olarak tutulan İsrail’li asker Gilad Şalit evine döndü!

Sonunda yıllardır esir olarak tutulan İsrail’li asker Gilad Şalit evine döndü!
Gilat Şalit beş yıl sonra evine döndü.

Hamas ile İsrail'in, 5 yıldır Hamas'ın elinde olan İsrailli asker Gilad Şalit üzerinden sürdürdüğü pazarlıklar sonunda sonuç verdi. Hamas, Şalit'in 1027 Filistinli karşılığında serbest bırakılması konusunda İsrail'le uzlaşıldığını açıkladı.
Hamas lideri Meşal’in, İsrail'le uzlaşma öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu arayarak bilgi vermesi, Türkiye’nin süreçteki yeriyle ilgili iddiaları akıllara getirdi.
İsrail basınında Temmuz ayında yer alan haberlerde, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Şalit için uluslararası çalışmalar yapıldığı şeklindeki sözlerine dikkat çekilmiş ve Netanyahu’nun bu açıklamayla, Hamas üzerinde en fazla etkiye sahip Türkiye’yi işaret ettiği belirtilmişti.

Ayrıca haberlerde, Gilat Şalit’in babasının geçen yıl Başbakan Erdoğan’a mektup göndermesinin ardından, Ankara’nın konuya müdahil olmaya başladığı ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Hamas lideri Meşal ile birkaç kez görüştüğü vurgulanmıştı.  
İsrail Başbakanı, söz konusu takas anlaşmasının, İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirken, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" dedi ve şöyle devam etti: "Gilad Şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. Yapılabilecek en iyi anlaşma..." Ve sonunda beş yıldır Hamas’ın Gilad Şalit eve döndü. Biz istiyoruz ki İsrail ile Filistin arasında yıllardır süren bu kavga son bulsun, her iki tarafta artık birbiriyle savaşmasın, kardeşçe aynı topraklarda yaşasın.
Türkiye İsrail ile diğer ülkeler arasında daima arabulucu olmalı, İsrail ile arasını da düzeltmeli. Çok yakında birçok liderin, politikacının, uzmanların söylediği gibi Türkiye lider olacak, tüm gelişmeler büyük bir cihan devleti olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Türk İslam Birliği Davutoğlu’nun ve Erdoğan’ın çabalarıyla yakında kurulacak gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder