2 Eylül 2013 Pazartesi

Çok ilginç bir canlı: Fare kulaklı Rotifer

Çok ilginç bir canlı: Fare kulaklı Rotifer
Etrafımızda gözlerimizle göremediğimiz çok büyük bir alem var.

Bugün sizlere belki de şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir canlıdan bahsetmek istiyorum. Görmediğimiz alemlerde yaratılan bu hayvanlardaki detaylar hakikaten de insanı hayrete düşürüyor. “Rotifer” ismi verilen bu çarklı hayvanlar ya da tekerlekli hayvanlar olarak adlandırılan bu minik hayvanlar mikroskobik canlılardır. Resimde gördüğünüz türün adı “Floscularia ringens” veya kalenin kralı, tatlı sularda yaşayan bir plankton türü..
Bu canlı kendi evini kendisi tuğla tuğla bir tüp şeklinde yapar. Bunu yapmak için de kafasındaki kirpikler sayesinde suyun içinden sudaki organik artıkları toplar. Bu atıklardan minik düzenli şekilli tuğlalar yapar ve onlardan duvar örerek bir tüp halinde döşer.
Rotifer bu tüpün içinde yaşar. Onu da nilüfer yaprağına benzer su bitkilerinin yapraklarının altına yerleştirir. “Floscularia ringens” sadece 2 mm boyundadır. Top şeklindeki ana gövdesi Mickey-Mous kulaklarını andıran ve uzun kirpiklerle kaplı çıkıntıyla çevrilidir.Bu dikkat çekici kirpiklerin görevi, suda yakınlarda bulunan yiyeceği yuvanın içine sürüklemektir. 2 milimetrelik canlının böylesin düzgün geometrik şekilli tuğlayı yapabiliyor olması, onları sırayla bir tüp olarak döşemesi gerçekten önemli ve düşünülmesi gereken bir bilgidir.
Tabii ki bir beyni ve şuuru olmayan bir mikroskobik canlının böyle yaşaması, böyle ev yapmayı bilmesi, bu şekilde beslenebilmesi bunun nasıl mümkün olabildiği soruları getiriyor akla..Kendi kendine düşünüp bulamayacağına göre, onları tasarlayan, şifreleyen ve yöneten bir güç var...

“Ki O, yarattı, bir düzen içinde biçim verdi.” [A'la Suresi, 2.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder