2 Eylül 2013 Pazartesi

Hiç düşündünüz mü, kulaktaki hassas denge tesadüfen oluşabilir mi?

Hiç düşündünüz mü, kulaktaki hassas denge tesadüfen oluşabilir mi?
Bedenimizde yaratılan her detay düşünmemiz ve akletmemiz içindir.

Bedenimizde hiç bilmediğimiz, farkında bile olmadığımız o kadar çok ayrıntı var ki, binlerce insan bu ayrıntıların hiçbirini bilmeden, araştırmadan, öğrenmeden ölüp gidiyor bu dünyadan. Halbuki insan araştırdıkça ve öğrendikçe hayret verici detaylarla karşılaşıyor. Bugün bu detaylardan yalnızca birini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hepimiz büyük hoparlörlerden çok yüksek seste gürültünün yayıldığı yerlerde bulunmuşuzdur. Böyle bir ortama ilk girdiğimiz an şiddetli ses bizi rahatsız eder. Çok kısa bir zaman sonra ise sese alışırız. İşte bunu sağlayan, kulağımızda bulunan özel minik kasların şaşırtıcı refleks hareketidir. Peki bu minik kaslardaki şaşırtıcı çalışma düzeni nedir?
Dış dünyadan gelen şiddetli bir sesle karşılaştığımızda, sinyal işitme siniri ile beynimize girer girmez refleks mekanizma harekete geçer, bu iki kas uyarılır. Kasların kasılmasıyla çekiç ve üzengi kemikleri, ses sinyalini ilettikleri yönün ters tarafına doğru çekilirler, adeta frenlenirler! Böylece iç kulağa giden ses şiddeti azaltılmış olur.
Refleks saniyenin onda ikisi gibi bir zamanda devreye girer. Ayrıca bu iki kasın hareketi son derece şuurlu bir işlemdir. Şöyle ki; kaslar her ses şiddetinde kasılsalardı dış dünyadan gelen normal seslerin de şiddetini azaltmış olacaklardı. Oysa sadece iç kulağa zarar verebilecek yüksek seviyeli sesler karşısında kasılırlar.
Bu refleksle ilgili bir nokta özellikle dikkat çekicidir. Kulağın normal şartlar altında en az hassas olduğu sesler düşük frekanslı olanlardır. Ancak eğer gelen ses, bir tehlike mesajı taşıyorsa, refleks devreye girmez ve bu ses baskılanmaz. Böylece çalılara sürünerek ilerleyen bir sürüngenin çıkardığı sesi, ya da evimizde yalnızken arka odadan gelen çıtırtı sesini işitiriz.
Kulak kaslarındaki bu çok bilinçli ve özel kontrol gerektiren ayar gerçekten de düşündürücüdür.. Varlığımız, sahip olduğumuz sistemler ve nimetlerimiz üzerine düşüneceğimiz çok şey var...Bunların hiçbiri tesadüf eseri oluşamaz, hepsi üstün akıl sahibi olan Allah tarafından yaratılmıştır.
"Şüphesiz, senin Rabbin, insanlara karşı büyük lütuf (fazl) sahibidir, ancak insanların çoğu şükretmiyorlar." [Neml Suresi, 73.ayet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder