22 Nisan 2014 Salı

Allah’ın güzel isimlerinden Bari (Yaratan)…

Allah’ın güzel isimlerinden Bari (Yaratan)…
Tüm güzelliklerin sahibi Allah'tır

Bugünden itibaren yazılarımda Allah’ın muhteşem güzellikteki isimlerine de yer vermek istiyorum. Tüm kâinat O’nun olağanüstü sanatı ile dolu, tüm yeryüzü O’nun ihtişamıyla kaplı. İnsan nereye baksa apayrı bir güzellikle, Allah’ın tarifsiz güzellikteki sanatıyla karşılaşıyor ve bunca güzellik karşısında ne kadar aciz olduğunu ve Rabbine ne kadar muhtaç olduğunu daha da hissediyor.
O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum? (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk? (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? (Mülk Suresi, 3)
Allah’ın isimlerinden biri olan Bari, yaratan, kusursuzca var eden demektir. Yaşadığımız evren ile ilgili her şeyde bir denge ve ahenk görüyoruz. Özellikle bilim alanında yeni gelişmeler kaydedilip bugüne kadar bilinmeyen pek çok detay ortaya çıktıkça, bu denge ve ahenk daha da netleşiyor. Kuşkusuz kâinat üzerinde var olan her sistem üstün bir aklın tasarımıdır. Bu üstün aklın sahibi, her şeyi hayranlık uyandırıcı bir düzen içinde var etmiştir. Kâinattaki her cisim, yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlı müthiş bir düzen içinde varlıklarını sürdürürler. Doğadaki bu düzen hiçbir şekilde bozulmaz ve milyonlarca yıldır son derece istikrarlı bir şekilde devam eder.
Yalnızca dünya üzerindeki yaşamı incelediğimizde bile hayranlık uyandırıcı pek çok detayla karşılaşırız. Etrafımız, farkında olduğumuz veya olmadığımız, sayısız yaratılış delili ile doludur. Örneğin, havadaki gazların karışımı tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için en elverişli şekilde oranlanmıştır. İnsanlar ve hayvanlar yaşayabilmek için oksijen alır ve karbondioksit verirler. Ancak bu işlem sürekli devam ettiği halde havadaki oksijen miktarı azalıp, karbondioksit miktarı artarak mevcut dengeyi bozmaz. Çünkü bu noktada çok ince bir düzen var edilmiştir; insanların ve hayvanların tersine bitkiler, yaşamlarını sürdürürken karbondioksit alır ve oksijen verirler. Dolayısıyla insanların ve hayvanların tükettiği oksijen, bitkiler vasıtasıyla tekrar üretilir ve dünyadaki denge korunur.

Allahin isimleri1
Allah’ın güzel isimlerinden Bari (Yaratan)…

Kuşkusuz bu örnek dünya üzerinde görebileceğimiz yaratılış delillerinden yalnızca bir tanesidir. Gerek mikro gerekse makro alem incelendiğinde bunun gibi sayısız örnekle karşılaşmak mümkündür. Eğer kainat ve dolayısıyla dünya üzerindeki canlılık varlığını sürdürebiliyorsa, bu, üstün akıl sahibi, her şeyin Yaratıcısı olan Rabbimiz’in ‘herşeyi birbirine uygun olarak yaratması’ ile mümkün olmaktadır. Allah bir ayetinde şöyle buyurmaktadır:
O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, ‘şekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir. (Haşr Suresi, 24)
Allahin isimleri3
Şimdi Allah’ın muhteşem yaratış sanatından çok güzel örnekler vermek istiyorum. Her mümin bu güzellikleri görmeli ve Rabbine sürekli şükretmelidir.
Allahin isimleri2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder