20 Nisan 2014 Pazar

Bitkiler ışığa duyarlı yön tayini yapıyor!


Bitkiler ışığa duyarlı yön tayini yapıyor!
Toprağın derinliklerinde yetişen bir tohumun yüzeye çıkmak için daima doğru yönü bulması, yüzeye çıkan bitkinin fotosentez yapabilmek için ışığa ihtiyacı olduğunu bilerek güneşe yönelmesi, kendisini engelleyen bir bitki olduğu zaman gözü olmadığı halde uzak kızıl ötesi ışınları algılarak ışığa yönelmek  için boyunu uzatma yönünde bir çaba harcaması, boylarının uzaması için auxin adlı bir hormonu sentezlemeleri ve bu işlemin çok karmaşık bir kimyasal olaylarla gerçekleşmesi elbette aklı ve şuuru olmayan bir bitkinin yapabileceği işler değildir. Bitkilere bunu ilham eden, onları güneşin ışıklarına yönelten Rabbimizdir.
O, gökten su indirendir. Bununla herşeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır. (En’am Suresi, 99)
bitkilerin yon tayini
Bitkiler ışığa duyarlı yön tayini yapıyor!
bitkilerin yon tayini (1) bitkilerin yon tayini (2) bitkilerin yon tayini (3) bitkilerin yon tayini (4) bitkilerin yon tayini (5)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder