22 Nisan 2014 Salı

Kör termitler nasıl gökdelen inşa ederler? Resimler


Kör termitler nasıl gökdelen inşa ederler? Resimler
Küçücük kör termitler metrelerce yükseklikte gökdelenler inşa ederler!

Binlerce arı bir araya gelip nasıl muhteşem bir kovan inşa ederler? Bir çift kunduz nasıl suyun altında harika bir baraj inşa eder? Peki binlercekör termit bir araya gelip, içinde müthiş havalandırma sistemleri olan, adeta gökdelen gibi büyük yuvalar inşa ederler? Kuşkusuz tüm canlılara bu yuvaları yapmalarını ilham eden ve onlara yol gösteren Allah’tır. Yoksa binlerce termitin kör tesadüflerle, bilinçsiz bir şekilde böylesine muhteşem yuvaları yapmaları imkansızdır.

Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz. (Nahl Suresi, 66)

Tropikal bölgelerde birdenbire ortaya çıkıveren şehirlerin mimarları olan termitlerin yetenekleri tartışılmazdır. Kullandıkları malzemenin elde edilişindeki hünerleri ve teknik yetenekleri de son derece şaşırtıcıdır. Her tür, kendi ihtiyacı olan özelliklere göre farklı tip yuvalar inşa eder. Bu yuvalar ağaç içlerinde bulundukları gibi çoğunlukla toprağın üstünde ve altında yer alırlar. Şimdi termitlerin yaptığı bu muhteşem yuvalarla ilgili resimlerimizi inceleyelim.

Kör temitler nasıl gökdelen inşa ederler?
termitler
termitler (1)



















termitler (2)


















termitler (3)


















termitler (4)














termitler (5)















termitler (6)













termitler (7)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder